Lansarea Open Food Facts: contribuiți la revoluția alimentară!
Au trecut acum mai bine de 6 luni de când lucrăm la Open Food Facts , o bază de date gratuită și deschisă despre produsele alimentare. Ne-am propus să lansăm public site-ul în iunie, dar am aflat săptămâna trecută existența Food Revolution Day organizată de Fundația Jamie Oliver în această sâmbătă, 19 mai 2012. Cele obiective și mijloace ale Food Revolution Day sunt atât de asemănătoare cu cele ale Open Food Facts încât am decis să avansăm lansarea pentru a coincide cu această zi a revoluției alimentare.
Ziua Revoluției Alimentare este o șansă pentru cei care iubesc mâncarea; la cunoștințele lor și evidențiază problemele alimentare ale lumii. Pe tot globul, oamenii vor lucra împreună pentru a face diferența. [..] Vrem să inspirăm schimbarea obiceiurilor alimentare ale oamenilor și să promovăm misiunea pentru o hrană mai bună și o educație pentru toată lumea.
Open Food Facts este exact acesta:
- un proiect de colaborare care reunește oameni interesați de alimente care își împărtășesc cunoștințele, talentele și resursele pentru a crea o bază de date gratuită și deschisă despre produsele alimentare.
- un proiect cetățean care poate implica oameni din întreaga lume pentru a face diferența.
- un proiect care își propune să ajute oamenii să-și schimbe obiceiurile alimentare, să încurajeze producătorii să ofere produse mai bune și să participe la educație și cercetare în domeniul alimentației.
O bază de date cu produse alimentare din întreaga lume
Din ce în ce mai multe informații sunt disponibile pe etichetele și ambalajele produselor alimentare: de la natură, până la cantitate sau origine, listele de ingrediente sunt acum adesea completate de o listă de alergeni și un tabel „Informații nutriționale” în continuă creștere. Sunt incluse etichete (Etichetă roșie, organic, comerț echitabil etc.). Și vedem și alte indicații precum amprenta de carbon.
Dar atunci când faceți cumpărături, cine își face timp să răstoarne pachetele, să citească etichete, să compare informații? Cine știe lista celor 2000 de aditivi alimentari pe de rost (în loc de numele aditivului, producătorii includ adesea un cod precum E330 pentru acid citric de exemplu)? Și cine știe ce aditivi să limiteze sau să evite?
Open Food Facts își propune să consolideze toate aceste informații împrăștiate astăzi pe zeci de mii de ambalaje, astfel încât să fie ușor de căutat și comparabil.
O bază de date cu mai multe utilități
Ajutându-te să faci alegeri mai bune
- prin descifrarea etichetelor
- prin compararea produselor și găsirea de alternative mai sănătoase
- prin gasirea de produse care sa nu contin (sau mai putin) anumite substante pe care dorim sa le evitam: grasimi, saruri, aditivi, alergeni etc.
Încurajarea industriei să ofere produse mai sănătoase
- evaluarea produselor și publicarea comparațiilor compoziției nutriționale
- verificarea afirmațiilor precum „cu 25% mai puțin zahăr/sare/grăsimi în comparație cu alte produse din categorie”
Ajută la cercetare
- Prin încrucișarea datelor cu alte studii, cercetătorii pot încerca să stabilească corelații și să încerce să lege anumite ingrediente de anumite boli.
- de exemplu, compoziția medie a produselor comercializate într-o țară poate fi comparată cu cea a altor țări.
O bază de date gratuită și deschisă
Unii dintre voi s-ar putea să fiți familiarizați cu alte site-uri, servicii sau software care au o bază de date de produse similară. Deci de ce să construiești unul nou?
Aproape toate aceste site-uri web sau servicii nu permit reproducerea și reutilizarea gratuită a datelor lor. Termenii lor de utilizare interzic adesea în mod explicit orice utilizare non-personală și orice extragere a unora sau a tuturor datelor. Chiar și atunci când sunt publice sau semi-publice, majoritatea organizațiilor și companiilor care publică aceste servicii își păzesc cu gelozie bazele de date ca pe o cufă de război care nu trebuie împărtășită pentru a menține un avantaj competitiv sau pentru a câștiga bani din el
Considerăm că informațiile despre alimente sunt prea utile pentru a le păstra în siguranță, așa că am decis să facem exact invers: nu doar că vom permite, dar vom încuraja, reproducerea și reutilizarea bazei noastre de date de produse alimentare, gratuită de toți și pentru orice utilizare, inclusiv comerciale.
În paragraful anterior se vorbea despre mai multe utilități pentru aceste date, dar acestea sunt doar cele pe care ni le-am imaginat. Făcând datele publice, creatorii de aplicații din întreaga lume își vor imagina utilizări și aplicații pentru aceste date la care probabil nu ne-am fi gândit niciodată!
Singurele două condiții pentru reutilizarea datelor sunt atribuirea paternității (menționați că datele provin de la Open Food Facts) și partajarea în aceleași condiții (dacă creați o lucrare derivată, trebuie să permiteți și reproducerea și reutilizarea acesteia).
Este același principiu de funcționare ca și enciclopedia Wikipedia sau alte proiecte de colaborare precum OpenStreetMap : contribuțiile sunt voluntare și neplătite, iar munca comună este liber reproductibilă și reutilizabilă.
Un proiect la care toată lumea este invitată să participe
Când vorbim despre date deschise , adesea ne gândim în primul rând la eliberarea de date pe care guvernele și marile companii le au deja. Guvernul francez s-a angajat să deschidă datele administrațiilor pe portalul data.gouv.fr.
Eliberarea datelor publice existente este bună, dar putem lua problema și de la celălalt capăt și putem sugera persoanelor interesate să colecteze ei înșiși datele.
Aceasta se numește crowdsourcing (un termen care ar putea fi tradus ca „contribuții deschise”): un număr mare de oameni își pun în comun creativitatea, know-how-ul, timpul și eforturile lor pentru a face posibile lucruri mărețe. care altfel ar necesita ani, sau chiar decenii sau secole. Un exemplu foarte bun este enciclopedia Wikipedia. Un alt mai puțin cunoscut este OpenStreetMap, care își propune să creeze o hartă detaliată a lumii, gratuită și reutilizabilă în mod liber.
Când am evocat prima dată ideea de a crea Open Street Maps, mi s-a spus adesea că este o muncă monumentală. O văd mai degrabă ca o muncă meticuloasă. O furnică lucrează. Dintr-o mulţime de furnici.
Toate elementele succesului proiectului sunt într-adevăr colectate:
- Informațiile referitoare la produsele alimentare sunt disponibile și sunt incluse pe ambalaj.
- Tehnologiile de colectare a acestora sunt ușor accesibile: telefoanele mobile sunt din ce în ce mai echipate cu camere de calitate și acces la internet, și există versiuni gratuite și open source ale unor excelente date de bază ale sistemelor, OCR, etc.
- Din ce în ce mai mulţi oameni sunt interesaţi de ceea ce mănâncă şi de problemele cu alimentaţia.
Informații, instrumente și oameni: avem toate ingredientele! Când s-a decis să se avanseze lansarea în ziua Zilei Revoluției Alimentelor primii contribuabili au trecut la lungimi mari și în mai puțin de o săptămână, numărul de produse de referință aproape s-a dublat pentru a ajunge în prezent la 700 de produse.
Bineînțeles, există peste 700 de produse alimentare în lume, dar există cu siguranță mult mai mulți oameni conștienți de alimente în lume decât mâncarea.
Vă invităm să vă alăturați nouă: durează doar câteva minute să vă înregistrați și să adăugați un prim produs pe site.
Mai mult decât produsele, poţi aduce entuziasmul şi ideile pentru a îmbunătăţi site-ul sau pentru a-ţi imagina aplicaţiile pentru date. De exemplu, ne puteți trimite comentariile, ideile și sugestiile dvs. despre Forumul ideas sau ne puteți contacta prin e-mail: contact@openfoodfacts.org
Dacă sunteți interesat de proiect, ne puteți urmări, de asemenea, pe Facebook: Open Food Facts în limba franceză , Open Food Facts (versiunea internațională) și Twitter: @OpenFoodFactsFr (în franceză), @OpenFoodFacts (în engleză).
Versiunile internaționale sunt în curs de dezvoltare și sunt disponibile pe openfoodfacts.org. Dacă doriţi să ne ajutaţi pentru traducere, am fi bucuroşi!
Prin lansarea website-ului şi printr-o singură săptămână ce am planificat să facem în trei, există cu siguranţă multe imperfecţiuni. Sperăm că nu o veţi lua împotriva noastră şi că ne veţi raporta pentru corecţie.
O mare mulțumire primilor contribuitori care au făcut posibil acest proiect!
Vă mulțumim și La mulți ani de Ziua Revoluției Alimentare!