Descoperiți evaluările nutriționale a 5 culori A/B/C/D/E pentru 10.000 de produse alimentare franceze pe Open Food Facts
Scorul energetic este un aspect important la cumpărarea unui frigider. Scorul nutrițional poate fi aplicat în curând și pentru alimente.
Obiectivul sistemului de notare în cinci culori, propus de profesorul Serge Hercberg al Programului Național de Nutriție și Sănătate Francez, este simplificarea etichetării valorilor nutriționale pe ambalaje pentru a ajuta consumatorii să aleagă alimente mai sănătoase.
În același spirit cu eticheta energetică a aparatului, acest sistem oferă un rating de la A la E (fiecare asociat cu o culoare de la verde la roșu) care ar fi afișat voluntar pe partea din față a produselor. . Acest sistem face parte din Legea privind sănătatea din Marisol Touraine, care va fi dezbătută în Adunarea Națională la 31 martie 2015.
Mai multe fructe și legume, proteine și fibre, mai puține calorii, zahăr, grăsime saturată și sare.
„5 fructe şi legume pe zi” , „Mai puţină grăsime, mai puţin dulce, mai puțină sare” : notele de culoare încearcă să sintetizeze aceste mesaje binecunoscute publicului larg, dar nu neapărat ușor de aplicat atunci când faci cumpărături.
Pentru a stabili un scor alimentar, se calculează mai întâi un scor nutrițional care ia în considerare conținutul elementelor considerate a fi favorabile din punct de vedere nutrițional (fructe și legume; proteine și fibre) și elemente considerate nefavorabile. energie, zaharuri simple, acizi grași saturați și sodiu corespunzător sării). Notele de culoare verde, galbene, portocaliu, fuşsie şi roşii (A, B, C, D, E) corespund unor intervale diferite ale scorului nutriţional.
O notă pentru a compara alimentele atunci când faceți cumpărături
Spre deosebire de alte sisteme de evaluare (cum ar fi procentele de aport zilnic recomandat), scorul este independent de porția indicată de producător, care este adesea diferită pentru fiecare marcă și uneori este subestimată în comparație cu porția efectiv consumată.
Nelegarea notei de mărimea porției face posibilă compararea notelor diferitelor produse înainte de a alege pe care să cumpere.
Note de culoare despre Open Food Facts
L-am contactat pe profesorul Hercberg la sfârșitul lunii septembrie 2014 pentru a-i solicita formula exactă a scorului nutrițional și pragurile pentru determinarea notelor de 5 culori A / B / C / D / E recomandate în raportul său „Propuneri pentru un nou impuls al politicii nutriționale în domeniul sănătății publice ca parte a strategiei naționale de sănătate”.
Echipa profesorului Hercberg ne-a trimis formula de calcul şi toate informaţiile necesare pentru a calcula scorul şi scorul nutriţional, astfel încât am reușit să aplicăm formula produselor din Open Food Facts baza de date colaborativă. Notarea este posibilă pentru produsele pentru care pe ambalaj este afișat un tabel nutrițional suficient de complet. Până în prezent, am putut determina ratingul a peste 10.000 de produse alimentare.
Vizualizați notele nutriționale pe smartphone-ul dvs. în realitate augmentată
Afișăm scorul nutrițional și evaluările de culoare pe fiecare fișă de produs Open Food Facts și sunt, de asemenea, prezentate în aplicațiile , iPhone și Windows Phone mobile .
Așteptând posibila adoptare a sistemului de note de culoare și posibila aplicare voluntară a acestuia de către producători asupra produselor, acum puteți scana codurile de bare ale produsului cu aplicația Open Food Facts pentru a vedea evaluările nutriționale.
Pe telefoanele mobile Android (și în curând iPhone), nici măcar nu este nevoie să scanați codul de bare: datorită tehnologiei de recunoaștere vizuală a companiei Moodstocks , așezați pur și simplu telefonul în fața unui produs pentru a vedea scorul nutrițional al acestuia și chiar și fara conexiune la internet, ceea ce este foarte util mai ales in magazine.
Consumatori entuziaști, producători mai critici
Scorul nutrițional și implementarea acestuia în Open Food Facts au fost prezentate vineri, 27 februarie în emisiunea În căutarea ştirilor: „Sugarii, grăsimii, de ce suntem cu toţii dependenţi? pe canalul D8.
În minutele și orele următoare difuzării reportajului, Open Food Facts a avut cel mai mare vârf de înregistrări și a primit multe mesaje pozitive prin e-mail și pe grupul nostru de Facebook. Este un entuziasm pe care l-am văzut de fiecare dată când prezentăm proiectul Open Food Facts publicului larg şi punerea în aplicare a notelor nutriţionale privind aplicaţia mobilă.
Acest entuziasm este însă departe de a fi împărtășit de reprezentanți ai industriei alimentare precum Asociația Națională a Industriei Alimentare (ANIA) pentru care sistemul de note de culoare este simplist, stigmatizând produsele și făcându-le să se simtă vinovate pentru ele. consumatorii.
Greutatea cuvintelor, șocul datelor
Dincolo de cuvântul bătălii, asociația Open Food Facts urmărește transparența și deschiderea datelor despre produsele alimentare. Suntem convinși că aceste date sunt date de interes public – sunt prea importante pentru a fi ținute închise – și de aceea am început acum 3 ani să construim o bază de date colaborativă, gratuită și deschisă, în care peste 1.500 de colaboratori au adăugat date din mai multe peste 35.000 de produse.
Aceste date au numeroase aplicaţii: decriptarea etichetelor (aditivi, alergeni etc. , compararea și cercetarea produselor, educație… o duzină de reutilizări ale datelor Open Food Facts au fost deja inventariate.
Aceste date pot testa, evalua și rafina un sistem de scor nutrițional în ansamblu, aplicându-l la 10.000 de produse, mai degrabă decât la mostre mai slabe sau concentrându-se pe exemple emblematice, dar uneori anecdotice.
În acest scop, am pus în aplicare o serie de instrumente pentru ca toată lumea să poată testa sistemul de note de culoare al Programului Național de Nutriție și Sănătate:
Afișarea distribuției notelor nutriționale
Site-ul Open Food Facts vă permite să explorați baza de date în diferite fațete, cum ar fi categorii de produse, mărci, etichete și acum note nutriționale. Acum este foarte ușor să obții distribuția de note nutriționale pentru toate produsele sau pentru o anumită marcă sau categorie, de exemplu cereale pentru micul dejun, și afișarea produselor corespunzătoare dintr-o anumită calitate.
Note nutriționale ale cerealelor pentru micul dejun – Sursă Open Food Facts
Note nutriționale pe categorii de produse
Compararea notelor nutriționale ale diferitelor categorii de produse este interesantă. Putem vedea categoriile de produse cel mai bine cotate (fructe și legume, compoturi) și cele mai cotate (ciocolată, cârnați, maioneză).
De asemenea, puteți vedea ce categorii au produse care au o mare varietate de evaluări. Sistemul de rating este cel mai util pentru aceste categorii, deoarece permite consumatorilor să ia în considerare scorul nutrițional în alegerile lor și poate încuraja producătorii să îmbunătățească formularea produselor lor pentru ca aceștia să obțină note mai bune.
Pe de altă parte, scorul este mai puțin util pentru categoriile în care toate produsele au aproape aceleași valori nutriționale ca și mierea care obțin toate scorul D. Apoi, sistemul poate compara cu categorii similare, cum ar fi spread paste sau dulcețuri sau miere.
Note nutriționale de culoare în diagrame interactive
Cu câteva clicuri, formularul de căutare Open Food Facts vă permite să creați diagrame interactive care să arate toate produsele care corespund anumitor criterii (de exemplu categorie, marcă, etichetă…) pe 2 axe pe care le puteți alege (toți nutrienții, mineralele), vitamine, număr de aditivi, scor nutrițional etc.
Acum este posibil să se arate și gradul nutrițional al culorii.
De exemplu, iată o diagramă interactivă care arată zahărul, grăsimile și scorul nutrițional al meselor pregătite pentru încălzirea cu microunde.
De la Colectarea datelor cetăţenilor la ştiinţa cetăţenilor
Dorim să mulțumim echipei profesorului Hercberg de la Programul Național de Nutriție și Sănătate care a avut încredere în noi și ne-a oferit formule pentru calcularea scorurilor nutriționale și toate modificările și adaptările făcute din septembrie, și în special Dr. Chantal Julia care a răspuns la toate întrebările noastre și cereri de clarificare.
De asemenea, suntem foarte încântați că am putut să oferim echipei profesorului Hercberg întreaga noastră bază de date de produse îmbogățită cu scor nutrițional. Bazele de date de produse precum Nutrinet și Open Food Facts vă permit să testați și să rafinați formulele de calcul și diferitele praguri, astfel încât notele nutriționale să fie cele mai utile.
Open Food Facts este un proiect pentru cetățeni al societății civile (întreaga echipă de proiect și 1 500 de contribuabili sunt voluntari). Folosim crowdsourcing pentru a colecta date din întreaga lume. Proiecte precum enciclopedia Wikipedia OpenStreetMap au arătat că oamenii din întreaga lume se pot reuni pentru a realiza lucruri mărețe. Wikipedia și OpenStreetMap sunt modelele noastre și sperăm că Open Food Facts poate ajuta și la îmbunătățirea alimentației tuturor. Prin urmare, suntem deosebit de fericiți că am avut ocazia să interacționăm și să colaborăm cu o echipă științifică. Este pentru noi o primă experiență de știință cetățeană care ne propunem să o reînnoim.
Alătură-te!
Alăturați-vă proiectului Open Food Facts pentru a deschide date despre alimente din întreaga lume prin scanarea și fotografierea produselor alimentare, iar alăturați-vă nouă pe Facebook și Twitter!