Tisková zpráva – nová mobilní aplikace

Na oslavu 10. výročí získává Open Food Facts změnu – novou verzi mobilní aplikace a novou vizuální identitu.

Aplikaci pro společné skenování potravin jsme vynalezli v roce 2012 a dnes ji znovu tvoříme od základů.

Tato nová aplikace, která je k dispozici pro iPhone a Android, je přizpůsobená a více vzdělávací, doprovází každého na jeho cestě za lepším výběrem potravin. 

Je to’s v kapse: důvěryhodný partner pro váš výběr potravin a ekologické závazky! Připojte se k dobrodružství 🤳🥗

Setkáte se s námi na Vivatech (od do 18. června) , kde bude nová aplikace představena. 

Kromě zobrazení Nutri-Score, úrovní zpracování produktu (NOVA) nebo nejnovějšího přírůstku do rodiny, Eco-Score, nová verze aplikace Open Food Facts je: 

Dešifrujte informace o potravinách podle svých preferencí mnohem naučnějším a syntetickým způsobem. To je možné díky ultra personalizovanému skenování a vyhledávání, které umožňuje každému vždy nejprve vidět, co je pro něj nejdůležitější. Vytvořte osobní seznamy a přidejte produkty. A samozřejmě neomezená historie a hledání mezi 2,3 miliony produktůje stále k disozici všem.

Produkt, který’není úplně shodný? Najděte podobné produkty, které vyhovují vašim preferencím.

Finally, our newest flagship feature allows you to scan & compare side by side several products according to your criteria, so that when you are hesitating between several products in a shop, you can choose according to what is actually on the shelf in front of you.

Planeta už nemůže déle čekat! Celosvětově potraviny tvoří 28 % emisí skleníkových plynů, 70 % spotřeby pitné vody a většinu obalového odpadu. My vypočítáme a zobrazíme Eco-Score pro stovky tisíc produktů (i když ještě není zobrazeno na obalu).

Zdroj: https://docs.score-environnemental.com/v/en/

Objevte dopad obalů na planetu; ačkoli představuje pouze malou část dopadu potravin na životní prostředí, obaly jsou – společně s více rostlinnou stravou – jednou ze dvou hlavních pák, na které můžeme všichni působit. Nová aplikace nabízí komplexní dešifrování tématu.

Factory & ingredient traceability is something you won’t find anywhere else. Zjistěte, odkud pocházejí ingredience, kdy se nám podařilo získat tato data z obalu, a , který zpracovatelský závod produkt zpracoval.

Nepřetržité skenování čárových kódů umožňuje okamžitě získat Nutri-Score a zjistit, zda je produkt ultrazpracovaný (NOVA skupina 4). To znamená, že můžete skenovat několik produktů v jedné uličce, aniž byste museli klikat na tlačítko. Spořič času při nakupování!

Pokračujte dále s Open Food Facts & Wikipedií: Nyní se můžete ponořit hlouběji do různých aspektů produktu, který jste naskenovali, přímo na Open Food Facts, ale také pokračováním ve svém výzkumu na Wikipedii. Začínáme s přísadamia v nadcházejících měsících přijde mnoho dalších prvků.

Jednoduché ekvivalenty pro lepší pochopení dopadu produktu na zdraví nebo životní prostředí: aplikace zobrazuje informace o uhlíkové stopě v ujetých km nebo o kaloriích z hlediska fyzické aktivity.

Spolupracující od svého vytvoření v roce 2012, aplikace pomáhá uživatelům přispívat tím, že dělá proces intuitivnější (protože bez přispěvatelů by Open Food Facts prostě neexistoval!). Přispěním se stáváte vědomým spotřebitelem a podílíte se na společném statku, z něhož mají prospěch nejen ostatní uživatelé, ale také výzkumníci, kteří využívají databázi k pokroku ve vědě).

Open Food Facts je zdarma, bez reklam, bez nutnosti registrace. Je to také navrženo od základu jako soukromé: údaje o jídle jsou tu, aby sloužily VÁM, ne naopak, a vaše osobní údaje, jako je vaše historie skenování, zůstávají soukromé ve vašem telefonu a nikdy se neodesílají kamkoliv jinam.

Nová, flexibilnější aplikace. S opakujícími se zprávami o stažení produktů, záměnách přísad a pokračujícímu růstu projektu Open Food Facts se stalo zásadní mít ještě citlivější aplikaci. This is now the case with Flutter technology, which allows us to make frequent and ultra-fast updates for Android and iPhone to keep up with the times, and to enrich the app at a steady pace.

International, collaborative and open source development thanks to many volunteer developers from all over the world who have participated in the development of all these new features. The „Wikipedia of food“ available or soon to be available in 30 languages.

Soon you will be able to scan in the far end of the supermarket where network is a luxury. Useful when you’re abroad, or in your basement pantry, offline scanning will be available to everyone in a few months.

Open Food Facts will be present at Vivatech, and will be showcased on the Google.org booth. Open Food Facts was a winner of Google.org’s Impact Challenge, receiving €1.1M in grant funding and a Google.org Fellowship in which a team of 10 Google employees joined Open Food Facts full-time pro-bono for a period of 6 months to develop:

  • The calculation of the Eco-score thanks to Machine Learning, in more than 50 countries, on over 600k food products, available to 1 billion consumers.
  • The new version of the Open Food Facts mobile app (UX & Development)
  • Partnerships with distributors and food brands to encourage them to commit to food transparency by sharing their product data on the Open Food Facts Producer platform (made possible by the support of the French National Public Health Agency)

Open Food Facts has 7 permanent staff members and a large international community of volunteers. As luck would have it, the project started a year before the horse meat episode, but our first and main achievement was to accompany the development of the 5-colour score (now known as the Nutri-Score) from 2015, and to enable the wave of scanning apps (ours, but also Yuka, Foodvisor, thanks to open data). More recently, we started tackling the environmental impact of food with the Eco-Score.

2015: Launch of the 5-colour score (future Nutri-Score) on Open Food Facts.

2017: 2 years later, the Nutri-Score is voted in the French health law and gradually spreads across Europe. 

2018: Detection of ultra-processed foods and calculation of the NOVA group.

2019: The French National Public Health Agency supports Open Food Facts for the key role it played for the Nutri-score.

2021: Launch of the Eco-Score. The French government experiments with environmental labelling.

2021: Open Food Facts at COP26 in Glasgow to advocate for environmental labelling. We announce the extension of the Eco-Score to 1 billion consumers and 50 countries.

Open Food Facts je globální reference pro informace o potravinách

  • collaborative : made up of more than 20 000 contributors.
  • mezinárodní : naši databázi navštěvuje každý měsíc 2,7 milionů návštěvníků a obsahuje více než 2,3 milionů produktů ve 180 zemích.
  • open source and reusable (like Wikipedia) : Open Food Facts is used daily by start-ups, companies, apps, projects, researchers, etc.
  • strictly independent of the food industry: it is managed by a non-profit association.

2.7 millions direct monthly users of Open Food Facts, and even more through the ecosystem.

The app was #1 on both the App Store and Play Store, after it was showcased on French show Envoyé Spécial.

The app shows the Eco-Score in 50 countries, which total 1 billion potential inhabitants, and thus beneficiaries of food transparency.

„Pokud jste někdy naskenovali jednu z Vašich potravin, nebo použili Nutri-Score v supermarketu, je pravděpodobné, že jste těžili z dopadu Open Food Facts

Having invented the collaborative scanning app as we know it in 2012, Open Food Facts is now reinventing it. Nová verze aplikace je o více personalizovaná, aby vám vyhovovala, je velmi vzdělávací a klade důraz na dopad potravin na životní prostředí pomocí Eco-Score

As Open Food Facts celebrates its 10th anniversary, this new version will allow us to further increase our impact around the world. Zaprvé tím, že každému umožníme si lépe vybírat potraviny pro své zdraví a planetu, a tak pokračovat v pozitivní transformaci potravinového systému.“

Pierre Slamich – spoluzakladatel Open Food Facts

🇺🇲 English visuals (Including Open Food Facts visual identity guidelines, Nutri-Score, Eco-Score Logo, App Screenshots, App videos)

Pierre Slamich
Pierre Slamich
Spoluzakladatel sdružení Open Food Facts
pierre@openfoodfacts.org 
(+33) 6 02 13 14 57
Manon Corneille
manažer mezinárodního vývoje
manon@openfoodfacts.org
(+33) 7 82 82 80 13

Obrázkové kredity: Ikony ilustrující funkce jsou z projektu The Noun.